De Vliegtuigfabriek


  • Contact
  • Home
  • De theorie
  • De dialoog
  • Waarom
  • Blogs
    • Verhogen van het psychologisch kapitaal
    • Minder vergaderen in 2017
    • Help! Coachend leiderschap!
    • Aangeleerde hulpeloosheid
    • Samenwerken? Zo moeilijk is dat niet.
    • Srum werken, Agile organiseren?
  • Proeverij

Help! Coachend leiderschap!



Het komt maar moeizaam van de grond in onze organisatie



Vrijwel iedere organisatie spaart kosten noch moeite leidinggevenden te trainen in een participatieve, coachende leiderschapsstijl. Toch zien we in de praktijk maar al te vaak de hiƫrarchische stijl van leidinggeven terug. We richten ons daarbij vrijwel uitsluitend op de vaardigheden van de leidinggevende. Natuurlijk is dat belangrijk! Maar is dat voldoende?

De stijl van leidinggeven is niet alleen afhankelijk van de vaardigheden die een leidinggevende bezit, maar wordt ook bepaald door de manier waarop het werk georganiseerd is. Als klantprocessen over verschillende afdelingen lopen en er dus sprake is van een grote mate van arbeidsdeling en concentratie van functies, is een participatieve stijl van leidinggeven gebaseerd op coaching en feedback lastig. De taak van de leidinggevende (of hij dit nu wil of niet) is in dergelijke situaties al snel veroordeeld tot afstemming met andere afdelingen in de organisatie. Er is veel overleg vereist met andere leidinggevenden om verstoringen (veranderende kwaliteitseisen, nieuwe diensten of producten etc.) in het reguliere proces op te lossen. Zeker nu de markt meer en meer flexibiliteit en wendbaarheid vraagt, nemen deze verstoringen en bijgevolg ook de afstemmingsnoodzaak toe. Veel leidinggevenden zijn overbelast, lopen van vergadering naar vergadering en hebben vaak het gevoel achter de feiten aan te hollen.

Medewerkers die zelf problemen proberen op te lossen, komen er al snel achter dat zij slechts een deel van de oplossing hebben en dat samenwerking en overleg met andere afdelingen noodzakelijk is. Maar meestal heb je als medewerker niet het overzicht over het geheel en ontbreekt het je aan tijd. Bovendien lopen beslissingen vaak via verschillende hiƫrarchische echelons en gespecialiseerde stafafdelingen. De energie die je als medewerker had om verstoringen op te lossen, is als sneeuw voor de zon verdwenen. Medewerkers leggen vraagstukken dan al snel op het bordje van de leidinggevende.

Gevolg? Leidinggevenden raken nog meer overbelast, zijn voor medewerkers moeilijk bereikbaar en bepalen hoe medewerkers hun werk moeten uitvoeren. Alhoewel de meeste leidinggevenden het wel belangrijk vinden tijd en aandacht te besteden aan zaken als coaching, teamontwikkeling en de ontwikkeling en begeleiding van medewerkers, wordt dit toch vaak gezien als een verstoring van het dagelijkse werk. Onwil? Niet vaardig genoeg? Nee, de manier waarop het werk is georganiseerd dwingt hen andere prioriteiten te stellen en de verschillende losse eindjes aan elkaar te knopen. Zij zijn 'de schakels' tussen de afdelingen.

In ons simulatiespel 'De Vliegtuigfabriek' wordt de invloed van de structuur van de organisatie op de stijl van leidinggeven in korte tijd zeer duidelijk. En vaak tot opluchting van leidinggevende die aan het spel deelnemen. Ze ervaren dat hun stijl van leidinggeven voor een belangrijk deel door werkcontext wordt bepaald.

Komt een participatieve, coachende stijl van leidinggeven in jouw organisatie ook maar moeizaam van de grond en wil je ervaren wat de invloed hierop van de werkcontext is, speel dan met ons het simulatiespel 'De Vliegtuigfabriek'.




De Vliegtuigfabriek


... is een simulatiespel over zelfsturing en een productie van KaapZ, www.kaapz.nl
Meer weten? Tom Eekelder, tom@kaapz.nl, 06-24 15 11 44
Rolf Resink, rolf@kaapz.nl, 06-50 23 05 80